pondělí 30. července 2012

Ohrada (2)

Ohrada kolem sběrného dvora se dále rozpadá. Ukázkou následků nesmyslného, kontraproduktivního rozhodnutí (jak by řekl Klaus), zaměřeného nikoliv proti nepořádku, ale proti občanům a pořádku v Kosmonosích, je interesantní hromada odpadků u asfaltové cesty vedoucí k cyklokrosu. Je u polní odbočky na kopec nad cyklokrosem. Hromada se tam možná objevila už v poslední den závodů na cyklokrosu. I když asi popudím proti sobě p. Tichou a dr. Petříčka, nazvu toto místo a celou asfaltovku k cyklokrosu z důvodů snadnější orientace občanů v okolí Kosmonos : Bordelovka. Ty staré i novější skládky v tomto prostoru si už jenom pro svůj rozsah o pojmenování přímo říkají.

Také využívám příležitosti, p. tajemníku, abych upozornil na několik záhadných černých pytlů nacházejících se v křoví u závory, která blokuje vjezd na "skládkovou" asfaltovku. Tyto pytle tam leží už několik měsíců a tak nějak se bojím jenom se jich dotknout a už vůbec se neodvážím je hodit přes plot do sběrného dvora.

A nyní o tom, co považuji za nesmyslné rozhodnutí. Myslím tím nasazení nového zámku na vrata sběr. dvora. Tento zámek má klíč, který nelze asi vyrobit na běžných kopírkách klíčů. Od té doby Compag vozí poloprázdné kontejnery, občané totiž asi ukládají odpad pilně kolem Kosmonos. Dříve měl kdekdo tajný klíč od ohrady a kontejnery bývaly přeplněné. Zde navrhuji, přátelé, na počest toho rozhodnutí 10 vteřin ticha, těhotného uznáním, jak by řekl V. Ch. Podbabský, největší neznámý pojizerský básník, pravý to bard kosmonoského lidu. Nikomu nic nevyčítám, já také nevím, co se děje na kosmonoské "návsi", protože se tam pravidelně nepohybuji. V této souvislosti obdivuji ministra Schwarzenberga, který, i když u toho nebyl, věděl, že Rusové napadli Gruzínce a nikoliv naopak. Vskutku skvělý jasnovidec!

Tento málo "vstřícný" zámek byl nasazen proto, že jednou do sběrného dvora nějaký dobrák vyvezl jedním vrzem všechno harampádí asi tak ze tří rodinných domů. To musely být aspoň 2 tatry. Takže nejen kontejnery, ale i celý dvůr byl zavalen vším možným. Díky tomu byl použit "bezprecedentně surový kolektivní trest" na všechny čiperné občany, kteří si vždy v minulosti, když byl vyměněn zámek, pořídili tajně nový klíč, aby ukládali odpad, tam, kam patří. Ne každý je energií hýřící, rozjívený pracant, který zaveze 10 koleček odpadků třeba až ke Stakorům.

Protože můj nápad se schody a můstky u sběrného dvora je jedním z možných dobrých řešení, je každému, kdo už něco má za sebou, jasné, že nikdy nebude použit. Má totiž neodpustitelné chyby : je použitelný, je zadarmo a nebyl vymyšlen na druhém konci světa u kancelářského stolu.